Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

SMALAHOVE

 Smalahove

Kategori:                     Tradisjon

Vanskelighetsgrad:     Middels

Tid:                             Over 60 min

Smalahove er først og fremst førjulsmat. Det var vanlig at det første smalahovemåltidet gikk av stabelen først i november. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skolte-søndag. I mange bygder var det fast tradisjon med smalahove skoltesøndag og er det den dag i dag.

Ingredienser

  • 4 stk smalahove (halve)

Kålrotstappe:

  • 1 stk kålrot

  • 1 stk gulrot

  • ca. 0,5 dl matfløte

  • 2 ss smør

  • 0,5 ts salt

  • 0,25 ts revet muskatnøtt

  • 0,5 ts pepper

  • 12 stk partypotet

Slik gjør du

Smalahove kan en enten trekke i vann eller dampes på rist eller pinner slik som pinnekjøtt.

  1. Fyll en stor kjele med vann til det dekker smalahovene. La dem trekke på svak varme i 4-5 timer. Det er viktig at man ikke bruker for sterk varme, da høy temperatur dreper mange smaksstoffer.

Tradisjonelt sett trekker/damper man smalahove i 4-5 timer, men nyere oppskrifter antyder at 2 - 2 1/2 timer er nok for å få et godt resultat.

  1. Skrell og skjær kålrot og gulrot i mindre biter. Kok alt sammen i en kjele med vann til det er mørt. Hell frå kokevannet og damp grønnsakene lett. Mos grønnsakene, tilsett fløte og smør til du har en passe tykk mos. Smak til med salt, muskat og nykvernet pepper.

  2. Kok potet i en kjele med vann. Hell av kokevannet. Ha smør og finhakket persille i kjelen og vend potetene rundt.

Anrett smalahove med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og kålrotstappe.

Noen liker også å spise smalahove med grønne erter og baconfett. Den tradisjonelle vossakorven har også en naturlig plass i smalahovemåltidet.

Hvordan spiser man egentlig smalahove? Det vanlige er å starte ved øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet. Man starter ved fremre delen av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut og en får lett tak i øyet. Øyet snittes varsomt og man skraper ut eplet. Det som da er igjen, øyemuskelen regner mange om det beste på hele sauen. Men den må spises mens den er varm. En annen delikatesse for mange er tungen. Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.

Populært akkurat nå

 

(ARTIKKELEN ER FRA MATPRAT.NO)

 

 

Smalahove_færderfår.jpg